top of page

zoek op

Snor


Tijd voor wat vrolijkheid. Het is oktober en dat betekent: borstkankermaand. Vrouwen van asjkenazisch-Joodse afkomst hebben een grotere kans drager te zijn van een van de twee gemuteerde genen BRCA1 en BRCA2. Ben je inderdaad drager van zo’n genmutatie dan kan de kans op het krijgen van borst- en eierstokkanker oplopen tot wel 80 procent. Dat niet alleen Joodse vrouwen dat nu weten, maar ook de hele wereld, hebben we te danken aan binnenkort ex-mevrouw Pitt, Angelina Jolie. Zij heeft de bekendheid van en het bewustzijn over de genetisch overdraagbare variant van borstkanker stevig vergroot door in de New York Times openhartig te schrijven over haar keuze voor een (preventieve) dubbele borstamputatie.

Meer aandacht voor borstkanker, een ziekte die één op de zeven vrouwen treft, is altijd goed. Maar tegen de tijd dat u dit NIW onder ogen krijgt is oktober alweer half voorbij. En dan is het de beurt aan de mannen. Die krijgen namelijk óók gevaarlijke ziektes waar ze aan overlijden. Sinds 2003 wordt daarom de maand november omgedoopt tot ‘movember’ (een samentrekking van moustache en november) waarin aandacht gevraagd wordt voor de gezondheid van mannen. Bij wijze van roze strikje laten mannen gedurende de hele slachtmaand hun snor staan. Als je dat doet ben je een ‘Mo Bro’, die niet alleen zijn gezichtsbeharing laat staan, maar ook belooft om fondsen te werven. (Er zijn trouwens ook Mo Sistas. Die kunnen door de bank genomen geen snor laten staan, althans, niet direct zichtbaar, maar ze kunnen natuurlijk wel fondsen werven en hun steun betuigen.) En dat is dus hard nodig want mannen overlijden gemiddeld zes jaar eerder dan vrouwen en ze plegen ook nog eens veel vaker zelfmoord, omdat mentale gezondheidsproblemen bij hen veel vaker voorkomen. Prostaatkanker is een van de meest voorkomende kankers bij mannen. Eén op de tien mannen krijgt het, maar als je er vroeg bij bent zijn de overlevingskansen behoorlijk goed.

Strijd

Afgelopen week vertelde komiek, acteur en regisseur Ben Stiller (50) in een interview met Howard Stern, de ‘King of all media’ (volgens Howard Stern), over zijn persoonlijke ervaring met prostaatkanker. Á la La Jolie schreef hij er een essay over, waarin hij zijn huisarts bedankt omdat hij hem al op 46-jarige leeftijd liet testen op PSA (prostaatspecifiek antigeen). Verhoogde waarden van dit PSA kunnen een indicatie zijn van prostaatkanker. In de Verenigde Staten wordt normaal gesproken pas vanaf 50 jaar getest op PSA, maar Stiller was er dankzij zijn huisarts op tijd bij. Zijn prostaat werd verwijderd en zijn leven gered.

En laat er nou aan prostaatkanker, behalve dat Ben Stiller het heeft, nóg een Joods kantje zitten: mannen die drager zijn van een van de BRCA-mutaties, heb- ben drie tot zeven keer meer kans op het krijgen van prostaatkanker.

Stillers essay verscheen op de website Medium.com, een soort Twitter voor mensen die meer dan 140 tekens kwijt willen. Niet bepaald de New York Times, maar goed, de prostaat van Ben Stiller versus de borsten van Angelina Jolie, dat is ook geen gelijke strijd. Het gaat erom dat er aandacht voor is, en dat zit nu, dankzij Stiller, wel snor.

Laat u hem ook staan in november? Ik wel.

recente artiklen

bottom of page